Is mijn site gehackt? [deel 1]

Het kan zijn dat jij onzeker bent of er nu wat aan de hand is met je website is of dat je spijkers op laagwater zoekt. Je wil snel antwoord. In dit drie-luik zeven manieren om te zien of je site inderdaad gecompromitteerd is.

Hoe eerder jij je bewust bent van de veiligheids probleem hoe snelle jij je site kan opschonen. Hoe eerder je de site / server kan herstellen des te minder problemen je kan ondervinden van de hack.

Weet dat je herstel veel gemakkelijker gaat met goede hosting, een firewall en een goede back-up. Een back-up die nog schoon is…

is mijn site gehackt deel 1

In deze serie behandelen we de onderstaande punten:

  1. Je homepagina is anders
  2. Je website prestaties zijn verminderd
  3. Je website heeft malafide of spam pop-up reclames
  4. Er is een afname aan webverkeer
  5. Onverwachte bestandsaanpassingen
  6. Onverwachte nieuwe gebruikers
  7. Administrator gebruikers verdwijnen

Je homepagina is anders

Het lijkt een open deur. Maar hoe vaak controleer jij je voorpagina? Ik ga bijvoorbeeld zelf vaak naar de login pagina in plaats van mijn landingspagina. Ik log in, werk mijn site bij, log uit en vertrek. Op zo’n moment heb ik de voorpagina van de site niet bezicht.

Het doel van bepaalde hacks is om een site te trollen of het verwerven van bekendheid. Het kan dus zijn dat ze iets (in hun ogen) grappigs op je website te zetten of een boodschap van de hacker.

Mocht je zien dat je voorpagina is aangepast dan kan je met een backup je website herstellen.

Je website prestaties zijn verminderd

Als je site is geinfecteerd kan je ervaren dat de webpagina’s traag laden. Je kan ook een slome website krijgen gedurende een brute force attack. Of je rekenkracht van de server wordt gebruikt voor het delven van cryptocurrency. Bij een DdoS aanval wort een netwerk van ip’s gebruikt om gelijktijdig je website willen bezoeken in een poging deze te doen laten crashen.

Ik heb hier al eerder over geschreven:

Let op: hou er rekening mee dat een trage website niet meteen betekend dat je gehackt bent. Er zijn manieren om je website te versnellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *