Energie steken in besparen

Beter milieu begint bij jezelf

Afgelopen jaar ons hebben we gekeken naar ons aandeel in het ‘beter-milieu-begin-bij-jezelf’. Nee we zijn niet van het gas gegaan en hebben niet de illusie dat onze (eind)jaren zeventig woning veranderd in nul op de meter. Hier een kort verslag van de verbeteringen die we hebben doorgevoerd en een overdenking wat er nog volgen kan.

Energie steken in energie besparen

De auto

We rijden nu een jaar in onze elektrische auto en hebben eigenlijk meer kilometers gereden dan voorheen. Dit komt onder andere door bewuster en gemakkelijker rijden. Waar de meeste mensen die nog geen ervaring hebben met volledig elektrisch rijden wachten op de ‘perfecte’ auto kan ik stellen dat we zeer tevreden zijn met onze eerste generatie Hyundai Ioniq. Mocht je serieus nadenken over een elektrische auto volg dan mijn blog. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Total Cost of Ownership (TOC); wat ben je kwijt aan je verzekering, onderhoud, bijtelling en brandstof.
  • Check de MIA als je ondernemer bent
  • Hoeveel kilometer rijdt jij werkelijk op een dag?
  • Hoe lang is de gemiddelde afstand voordat jij pauzeert?

 

Het dak

Met de komst van ons tweede kind is het thuiskantoor verhuist naar de zolder. Om ruimte te besparen is er toen gekozen om de zolder niet (na) te isoleren. Achteraf is het een koe in de kont kijken maar daar hebben we toch een steekje laten vallen. In de zomer warmt de zolder snel op. We kunnen door het hoekhuis op drie plekken ramen open zetten en goed ventileren. In de winter koelt alleen de ruimte (relatief) snel af.

De zonnepanelen

In de zomer kregen we na wat leveringsproblemen onze zonnepanelen op het dak. 12 Sunpower 320Wp panelen. We hebben gekozen voor deze panelen vanwege de goede opbrengst en lange garantie. Vanwege de schaduw van bomen om de tuin heen hebben we 12 micro omvormers laten plaatsen. Nu zien we echt verschil per paneel. Als alles op één omvormer had gezeten dan was de zwakste schakel de opbrengst van al onze panelen. Dit scheelt zeker 10% tussen het beste en slechtst gesitueerde paneel.

De vloer

We hadden eerder al onderzoek gedaan naar vloerisolatie en diverse oplossingen zijn de revue gepasseerd;

  • TonZon
  • Polyurethaan/PUR
  • Schelpen
  • Chips
  • Bodemparels

Uiteindelijke hebben we gekozen voor Icynene. Een schuimisolatie op waterbasis. Het is ademend, vocht doorlatend, en hard niet uit en is milieu vriendelijk. Je hebt een iets dikkere laag nodig in vergelijking met de meest bekende polyurethaan. De belofte die de verschillende methodes doen zijn dan wel met een Rd-waarde bepaald interessant vond ik de claims dat de gevoelstemperatuur enkele graden hoger zou zijn… Zo relatief als wat. Kan iemand mij dat uitleggen?

De centrale verwarming

We hadden ook al zeker twee jaar de wens om de verwarming waterzijdig in te regelen en te voorzien van het EVO-home systeem van Honeywell. In iedere ruimte is de temperatuur nu onafhankelijk te regelen.

De zolder

Daarnaast hebben we ook een radiator geplaatst op zolder. De warmte is een stuk prettiger dan met de elektrische kachel die er eerst stond. Door meer controle te hebben over welke ruimte verwarmd wordt ligt een besparing in het verschiet. Stiekem is het ook wel fijn om gewoon waar je bent de ruimte qua temperatuur even bij te plussen.

De woonkamer

In de woonkamer hebben we drie radiatoren op elkaar afgestemd. Ze vormen samen een zone. De radiator met het grootste vermogen is leidend voor de ruimte. We zorgen ervoor middels waterzijdig inregelen dat de radiatoren met een lager rendement eenzelfde uitgaande water temperatuur hebben als degene met het grootste vermogen. Dit kan betekenen dat de opening naar een radiator iets wordt dicht gedraaid. De ruimte wordt hierdoor gelijkmatig verwarmd en zo efficient mogelijk.

We hebben de ketel nu middels open therm flow-gestuurd. Hierdoor wordt leert de kachel middels de thermosstaat knoppen wat de beste verwarming is zodat de temperatuur van het water in de radiator wordt aangepast om de gewenste temperatuur in de ruimt te krijgen.

De bijkeuken

De ruimte was enkel steens en met de een voorzet wand is deze voorzien van een spauw en een paar centimeter isolatie. Wegens het ontbreken van een verwarming en de betonvloer die direct op steen is gelegd is het gewenste resultaat uit gebleven. Wanneer de badkamer in de (nabije) toekomst wordt verbouwd zal allicht de leiding naar de bijkeuken worden doorgetrokken.

Energie steken in energie besparen

Besparen in de toekomst

We kijken nu naar de volgende stap. Het lijkt misschien tegendraads om te kijken naar een houtkachel maar de eerste bevindingen zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Wist je dat een (nieuwe) houtkachel acht uur kan branden en dan eenzelfde uitstoot heeft bereikt als een (ICE) auto een uur rijdt? Als ‘thuiswerker’ is dat minder belastend dan iemand die onderweg is. De verder gevolgen van een houtkachel en mogelijke plaats zijn we nog aan het onderzoeken.

We zullen sowieso 20 kuub gas kunnen besparen omdat we na het vervangen van onze gas aansluiting (tot de meter) er achter kwamen dat we een gaslek in de keuken hadden. 32 millibar zorgde voor ongeveer 2,4 liter gas verlies per uur. Gelukkig ventileerden we voldoende maar we maakten ons wel zorgen. Eerder had ik wel eens wat geroken maar Enexis had niets gevonden (keek maar tot de meter, wat hun verantwoordelijkheid is). Een andere keer dat we het roken hebben we het geweten aan een oude vriezer die mogelijk lekte. Achteraf was het dus toch een lek. We zijn blij dat het gedicht is door Installatie bedrijf van Riesen.

Eerlijk gezegd denk ik dat we niet kijken naar wat de besparing zal zijn maar wat ons comfort geeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *