Cijfermoe in het Coronatijdperk

We zijn nu een aantal weken in onze intelligente lockdown. In het begin volgde ik het nieuws op de voet. Vergelijk cijfers tussen landen en berekende net als menig Nederlander me een slag in de rondte. Maar meer en meer werd mij duidelijk dat je met deze data eigenlijk geen kant op kan. Logisch want iedereen zit thuis, maar in dit artikel even wat vragen over de ‘feiten’.

 

UPDATE: Cijfers, wat zeggen ze echt?

Ja we zien een dalende trend van het aantal ziekhuisopnames. Het aantal doden aan het Corona-virus daalt. In welk licht moeten we dit plaatsen als blijkt dat afgelopen maand 360.000 maal mensen niet zijn doorverwezen naar het ziekenhuis? Als 290.000 behandelingen zijn uitgesteld en mensen hierdoor geen adequate zorg ontvangen?

Wanneer het virus of de gevolgen ervan in je eigen wereld haar opwachting maakt dan maken cijfers helemaal niet meer uit. Als ziekte of zelfs overlijden door ontbrekende aandacht en of zorg werkelijkheid wordt dan zeggen aantallen ons niks. Percentages, formules… voortgang elders in de wereld en de economie doen er niet meer toe. Het speelt met ons gemoed. Hoe we ons voelen, hoe we reageren. Getallen zijn emotieloos. Het drama erachter dat is wat ons raakt en mogelijk verbindt.

 

Kloppen de cijfers wel?

Big data

Wat moet ik met de cijfers die de media de wereld in werpen? De ene keer lees ik over ziekenhuisopnames, dan weer op aantal patiënten op de intensive care. Steeds duidelijker werd dat er in ieder land op andere schaal gemeten werd. Verborgen Corona-doden, milde klachten maakten het al niet veel duidelijker. Duitsland heeft veel mee IC-plaatsen. Maar is dit wel vergelijkbaar? Heeft een IC-plek standaard een beademingsapparaat? Hoe is de zorg in een land doorgaans geregeld? Wat zijn de demografische kenmerken van de bevolking? Pas als definities gelijk zijn kan je goede conclusies trekken. De cijfers die ons dagelijks om de oren vliegen vanuit alle hoeken van de wereld zijn dus eigenlijk helemaal niet over elkaar heen te leggen.

Kwakzalverij en druïdes

Naast deze gegevens stroom zonder nulmeting heb ik geen idee hoe ik dit kan duiden. Hoeveel mensen overlijden er normaliter? De hardnekkig terugkomende vergelijking met het griepvirus blijft ook maar in de lucht hangen. Dan nog tal van berichten over medicijnen en vaccins. Aids-remmers en Malaria medicijnen worden zelfs door wereldleiders massaal aangemerkt tot de oplossing. De Franse arts en microbioloog Didier Raoult beweert hét wondermiddel te hebben gevonden maar verteld er niet bij hoe hij getest heeft. Laten we nog maar zwijgen over de bijwerkingen en het ontbreken van deze medicijnen en het ontbreken van een controle groep.

Is er wel of niet een ‘tweede golf’ in China?

Fake News

Wereldleiders als Trump en Bolsonaro prediken de boel onder controle te hebben. Wat mij is opgevallen is dat op het moment dat je van een bepaald onderwerp (Elektrisch rijden in mijn geval) meer dan gemiddeld weet dat je dan kan zien hoeveel misinformatie bestaat. Continue worden oude onderzoeken opgerakeld, mensen zonder wetenschappelijke achtergrond geciteerd en ‘beterweters’ aangehaald. Op nieuwssites worden ze soms aangemerkt door anderen als ‘Trollen’ maar het hardnekkige geluid doet je bijna geloven dat de verhalen die ze delen waar zijn. Het is voor ons bijna niet te controleren of het nieuws wat ons bereikt waar is.

Gestopt met (intens) nieuws volgen

Ik werd door mijn vrouw gewezen op een interessant artikel[1] waarin iemand aangaf het nieuws niet meer te volgen. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

Hoe kan het dat het journaal altijd even lang duurt?

Cijfers vliegen nu om me heen en doen me niet zo veel meer omdat ik ze niet of nauwelijks op mij en mijn naaste kan toepassen. Simpelweg omdat cijfers niet te vergelijken zijn. Is het nieuws?

[1] https://bit.ly/2XEaZ7J

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *