Gratis geld voor iedereen

Gratis geld voor iedereen

Auteur: Rutger Bregman

Recensie

Het eerste waar je de titel van het boek mee associeert is ‘het basisinkomen’. Is het verstandig om mensen gratis geld te geven? Worden ze er lui van? Wat zijn de consequenties?

Rutger Bregman heeft een gedegen onderzoek gedaan naar projecten waar geld werd weggegeven zonder tegenprestatie. Van projecten in Afrika tot Amerika. Verassende voorbeelden over hoe Henri Ford dacht over verkortte arbeidstijd. Wat de problemen rond de industriële revolutie waren en de reacties hierop. Bedenk dat we er maar al te vaak naast zitten.

Met verbazing las ik over de plannen van drie Amerikaanse presidenten om het basis inkomen in te voeren. Het is vaak de gevestigde orde die dat probeerde te voorkomen. Sterker nog, onderzoeksresultaten werden verkeerd geïnterpreteerd met alle gevolgen van dien.

Wanneer er gedegen gerapporteerd wordt wat de resultaten van een project met geld komen er verassende uitkomsten uit. Mensen in armoede maken vaak de verkeerde keuzes, omdat ze niet (langer) het grote geheel kunnen overzien. Geld is een manier om uit de armoede te komen. Wanneer deze zorg is weggenomen worden mensen ondernemend, gaan ze verstandiger en constructiever handelen. Zorgkosten nemen af en er is sprake van een win win situatie. Vaak neemt de welvaart dermate toe dat de persoon die eerst in armoede leefde viermaal meer zal bijdragen dan wat de kosten zouden zijn.

Recensie geschreven door: Brent Wouda
ISBN: 9789082520347

Samenvatting

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als ideaal, schetst historicus Rutger Bregman nieuwe vergezichten.

Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede – het is tijd voor de terugkeer van de utopie.

Top