Het ‘ja maar’ van een ander…

Niks te maren... maar eeh

Vol goede moed deel jij waar je mee bezig bent. Vaak krijgen we niet de reactie die we verwachten. In plaats van meedenkers krijgen we tegenwind te verwerken. De gedachten van degene waarmee jij jouw verhaal deelt ligt niet op één lijn met jou. Dat wrijft. Een blog over het 'ja maar' van een ander.

Terwijl ik mijn workshop aan het voorbereiden ben lees ik nog eens dit 'ja-maar' artikel terug en heb het aangevuld.

Je hebt een goed idee, maar krijgt de ander niet mee?
Je hebt een goed idee, maar krijgt de ander niet mee?

Verliefdheid

Je komt met een goed idee. Zo goed dat je het begint te delen voordat het helemaal is uitgedacht. Het staat nog niet helemaal zou je kunnen zeggen. Een valkuil die we kennen uit periodes van verliefdheid. Waar het hart vol van is loopt de mond van over.

Interesse

De interesse van de ander wordt vaak gevoed vanuit het eigen referentiekader en laat die nou net gevuld zijn met andere ervaringen en emoties dan die van jou. Het is dan ook vaak dat de reactie niet aansluit bij jou. Sterker nog; de vragen komen mogelijk als een aanval. Je voelt dat jij je beweegredenen ‘moet’ verdedigen en voelt je niet begrepen.

Kritiek?

We voelen ons van nature (althans zo lijkt het) aangevallen wanneer we vragen krijgen naar ons handelen, onze keuzes en vervolg / verdiepende vragen. Vragen die we allicht onszelf (nog) niet gesteld hebben. Het is goed mogelijk dat de reactie geen kritiek is maar kritisch. Meedenken dus. Het feit dat jij al even rondloopt met jouw gedachten kan resulteren dat degene die voor het eerst wordt meegenomen in je gedachtegang je niet meteen volgen kan. Om het beeld wat ontstaat bij de luisteraar te toetsen stelt hij of zij vragen aan jou.

Luisteren / reageren

Een aantal vragen die jij jezelf kan stellen zijn:

  • Is jouw idee / verhaal compleet?
  • Is het verstandig om het nu al te delen.
  • Heb je goed nagedacht met wie jij het deelt?
  • Wat voor reactie kan je verwachten?

Ik weet dat als ik een project in mijn hoofd en later op papier ontwikkel ik zeker dingen vergeet. Het is fijn dat dan te toetsen aan iemand. Verwacht een reactie die niet helemaal in lijn is met jou beeld.

Anders 'aanvliegen'

Wanneer jij een (nieuw) idee hebt, voel je niet meteen onbegrepen en maak ruimte om het beeld van de ander in te kleuren. Vul je verhaal aan. Maak het helder. Juist een ander kan je verder helpen omdat die persoon er nieuw en met een open mind naar kijken kan.

Ik ben iemand die heel goed in brainstormen is. Ik associeer en leg verbanden waar jij waarschijnlijk nog niet aan gedacht heb. Uiteindelijk breng ik lijn in je communicatie. Jouw verhaal wordt duidelijker. Wordt ondersteund door beeld, beeldtaal en staat als een huis. Zullen we gaan brainstormen?

UPDATE: Stemmetje in mijn of jouw hoofd?

Wat mij opvalt is dat het grootste maar-bezwaar komt van iemand die niet hetzelfde pad bewandeld of heeft bewandeld als jou. Hoe kan iemand die geen ondernemer is je advies geven over wat jij wel of niet ‘moet’ doen. Natuurlijk ben ik al allergisch voor dat woord ‘moet’, maar dat daargelaten. Meningen wegen is wel verstandig om te doen. Waarom zegt iemand dit? Wat zegt het over hem of haar. Goed bedoelde adviezen van ‘ik ken een oom die, en de buurman van… ‘ probeer ik te wegen.

Natuurlijk bedenken we zelf ook onze mitsen en maren. Wat als het niet verkoopt, mijn actie niet loopt of dat men het niet leuk vind wat ik doe? Een pilot draaien is een oplossing. Zoeken naar mensen die jij vertrouwd, die je kennen waardoor je in een veilige omgeving je idee kan uit proberen.

Uitnodiging; kom naar het ontmoetfestival

Wil jij je idee, je bedrijf of communicatie tegen het licht houden? Dat kan tijdens mijn workshop die ik geef tijdens het ‘ontmoetfestival’. Een festival waar jij jezelf mag zijn, jezelf kan ontdekken en door je zelf te ontmoeten je een ander ontmoet. Tijdens mijn workshop gaan we in op de vraag wie je bent, wat je doet en wat je belofte is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *