Bijtelling, BPM en MIA – Elektrisch rijden binnen handbereik van een ondernemer

Bijtelling, BPM en MIA

Ja elektrisch rijden zou je kunnen doen met in je achterhoofd het milieu, stikstof, uitstoot etc. Maar als we eerlijk zijn gaat het ook om de portemonnee. Nu hoor ik je denken; zo’n elektrische auto is toch veel duurder dan een ‘gewone’ auto? Hieronder beschrijf ik de drie (financiële)voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden binnen handbereik van een ondernemer

belastingvoordelen van elektrische rijden

Belastingdienst – leuker kunnen we het niet maken

Als jij meer dan 500 kilometer privé rijdt in een auto van de zaak dien je bijtelling te betalen. Het rijden in de auto wordt gezien als loon in natura. Auto’s op een benzine of diesel hebben een bijtelling van maar liefst 22%. Een elektrische auto heeft een bijtelling van 4% tot 50%.

Voordeel in de bijtelling

De kosten van een ‘gewone’ auto zijn qua aanschaf goedkoper. Door de bijtelling (22%) kan je onder aan de streep per maand nog wel eens duurder uitkomen. De bijtelling (4%)voor een Hyundai Ioniq komen op ongeveer vier tientjes in de maand.

2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025
Bijtelling 4% 8% 12% 16% 16% 17% 22%
Tot aanschaf prijs 50.000 45.000 40.000 40.000 40.000 40.000 40.000

 

Eerste jaar gratis rijden

Bij de aanschaf van een elektrische auto betaal je geen bpm en als je de auto op de zaak zet kan jij de btw terug krijgen. Dat bedrag komt vaak overeen met ongeveer het bedrag wat je in het eerste jaar aan leasekosten kwijt bent.

Geen BPM / MRB

De elektrische auto’s stoten geen CO2 uit. Vandaar dat ze tot 2025 vrijgesteld zijn van de belastin van personen auto’s en motorrijwielen (BPM). De batterij van een elektrische auto drijft de prijs op. De vrijstelling van de BPM compenseert dit voor een (groot) deel.

Daarnaast is de auto ook tot 2025 vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Dit scheelt wederom in de maandlasten. Als je dit voordeel bij de bijtelling optelt komt het rijden van een elektrische auto nog een stap dichterbij.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Een laatste en zeker niet te onderschatten voordeel is de milieu investeringsaftrek Volledig elektrische auto’s komen hiervoor in aanmerking. Ik raad aan om bij de rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO.nl) te checken wat de exacte regelgeving is.

Er is een lijst met voertuigen die in aanmerking komt.

Er kan maximaal 36% van de kosten van een milieuvriendelijke investering extra worden afgetrokken van de fiscale winst, naast reguliere afschrijvingen.

Conclusie

Ja de regels veranderen maar voor een ondernemer blijft het gunstig om een elektrische auto aan te schaffen. Bekijk niet alleen de cataloguswaarde maar kijk ook naar de kosten van elektriciteit versus brandstof. De kosten van onderhoud en de wegenbelasting. Het totaal plaatje (5 jaar) is mogelijk gunstiger met een elektrische auto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *