Welke verschillende soorten zwart bestaan er?

Koel, diep en git zwart...

In dit artikel een uitleg over de soorten zwart die er bestaan. In de drukwerk wereld werken we met CMYK. Om de gewenste zwart te krijgen houden we ons vast aan specifieke kleurinstellingen. Door schade en schande wordt je wijs. Aan de hand van een voorval afgelopen herfst schrijf ik  nu en help je  wereld van zwart, zwarter dan zwart te ontdekken.

Zwarter dan zwart, hoe maak je dat?

Welkom in de wondere wereld die zwart ziet van de kleurverschillen…

Cyaan (C), Magenta (M) Geel (Y) en Zwart (K). De laatste letter lijkt wat onlogisch maar dat komt omdat de K nog niet door een andere kleur gebruikt werd. B (Blauw / Blue) had de letter al ingenomen. De kleuren kunnen afzonderlijk gebruikt worden maar door ze te combineren kunnen er talloze kleuren gemaakt worden. Ook zwart. Omdat kleuren over elkaar heen gedrukt worden kan men elk kleurprofiel opdelen in percentages van elke kleur.

Wat is het probleem met het afdrukken in zwart?

Daar kwam ik afgelopen najaar op een pijnlijke manier achter toen de zwart in een document op twee verschillende manieren was opgebouwd. Op mijn beeldscherm had ik het niet kunnen zien. Het gedrukte resultaat liet overal hetzelfde was. Je zou denken dat, als je aan zwart denkt, het een ‘eenvoudige’ kleur is zonder andere tinten

Never underestimate how wrong you can be
Dan Peña

Plat / Mat zwart

Je zit er naast als je zou denken dat zwart gewoon 100 (K) de ‘juiste’ zwart zou zijn. Het resultaat is zelfs een saai, vervaagde, doffe zwart die bekend staat als Flat Black. Wanneer je een rijkere en diepere kleur zwart wil dan zal je een mengsel moeten maken met cyaan, magenta en of geel toe te voegen aan het zwart.

Het zwart ook wel plain black of true black genoemd lijkt op je scherm heel zwart. Op papier zal deze een meer donkergrijze kleur krijgen. We zullen gemakshalve niet ingaan op het verschillende resultaat op verschillende soorten van papier.

Praktijkervaring met voetnoten

In de afgelopen jaren gebruikte ik het volledig zwart voor dunne lijnen en voetnoten. Waar de meeste ontwerpers geneigd zijn grijstinten te gebruiken voor voetnoten worden ze een stuk minder leesbaar. Sterker nog. Een tekst in volledig zwart is blijft scherper en beter leerbaar zelfs als de lettergrootte nog kleiner is.

Diep zwart

Diep zwart maak je door meerdere CMYK waarden toe te voegen. Menden dus. Door bijvoorbeeld van alle kleuren 50% toe te voegen en volledig zwart krijg je een echt diepe volle kleur. Nogmaals: gebruik voor dunnen lijnen enkel gewoon zwart omdat je bij gebruik van meer kleuren je een kleine ‘schaduw’ kan krijgen. Dit heb je vast wel eens gezien bij een krant. Als of de letters onder elkaar weglopen.

Registratie Zwart

Door alle kleuren en zwart volledig 100% te laten zijn kan drukwerk goed worden uitgelijnd. De ‘kleur’ wordt gebruikt voor registratiemarkeringen. Gebruik dit nooit in je eigen ontwerp. Je zal verschil krijgen in inktdikten op papier. Waar het ook voor gebruikt wordt is om bijvoorbeeld aan te geven aan de drukker waar bijvoorbeeld spot vernis of een folie als afwerking gebruikt zal worden.

Tegenwoordig gebuik ik het zelf om bijvoorbeeld een glanzend papier te voorzien van een dekwit. Dus alles wat niet hoeft te glimmen dek ik af en geef dat aan met een registratie zwart.

Andere soorten zwart

 • Koud Zwart
  Deze soort zwart maak je met extra cyaan (blauw).
  C 50%, M 0%, Y 0%, K 100%
 • Vormgever zwart
  Designer Black is gemaakt van een equivalent van 250%. Het is de meest gebruikte zwart die echt rijk en diep van kleur is.
  C 70%, M50%, Y 30% K 100%
 • Goud zwart
  Een zwart met geel gouden gloed. Deze kleur doet warm en aards aan. Er wordt naast zwart tussen de 20 en 80 procent geel gebruikt
  C 0%, M 0% Y 60%, K 100%
 • Warm zwart
  Een warm zwart met juist meer magenta. Naast zwart wordt tussen de 20 en 80 procent magenta gebruikt. Deze zwarting wordt vaak gebruikt voor prints op producten.
  C 0%, M 60%, Y 0%, K 100%

Conclusie

Als je de waarden van zwart niet aanpast zal enkel 100% K gebruikt worden. Dit is niet erg voor documenten met (veel) tekst. Voor een diepere zwart zijn er tal van mogelijkheden. Wanneer je in een huisstijl eenmaal kiest voor een specifieke zwart houdt je daar dan aan. Anders worden de verschillen in communicatie uitingen (te) groot.

Als laatste wil ik wijzen op full-color of zwart wit print. Wanneer je een vollere zwart wil ben je aangewezen te kiezen voor een full-color drukgang. Je zwart wordt immers opgebouwd uit meer dan enkel zwart.

Zwarter dan zwart, hoe maak je dat?
Waar moet ik op letten bij video resoluties?

Wat is het verschil in video resoluties?

Tegenwoordig is het merendeel van de schermen die we gebruiken FULL-HD. Maar wat betekend dit? Wat betekenen de lettertjes (1080p) achter de resolutie? Waar moet ik op letten als ik ga filmen?
Hoe groot is mijn foto als ik reproduceer?

Hoe groot is mijn foto?

Als vormgever krijg je content in alle soorten en maten aangeleverd. Als beeldtovenaar verwacht men dat ik van een plaatje zo groot als een postzegel een banier kan maken. Uitleg over resolutie en pixels
Hoe gat jij je kennis delen?

Ik wil graag mijn kennis delen, maar hoe doe ik dat?

Hergebruik de content. Want het is zonde wanneer jij je verhaal compleet heb je dit niet meermaals kan delen. Een artikel over het online delen van je kennis.

Het Coronavirus doet ons leren communiceren

We leven in een uitdagende tijd die zeker veranderingen meebrengt. Als beeldkunstenaar begrijp ik goed dat jij allicht ook reflecteert op waar je mee bezig bent. In dit artikel even wat huishoudelijke mededeling, moment van reflectie en een opening tot samenwerken.
Wat is het verschil tussen een blog en een artikel

Wat is het verschil tussen een blog en een artikel?

Wat is eigenlijk het verschil tussen een Blog en een Artikel? In dit bericht een antwoord hierop. Daarnaas kan je door je verhaal te voorzien van de juiste hastags of seo informatie je reikwijdte vergroten

Hoe groot wordt mijn poster?

We praten vaak over drukwerk. Hoe groot het er werkelijk uit komt te zien is soms maar moeilijk in te schatten op een beeldscherm. Als het uit de printer komt ziet het er ‘anders’ uit. Je printer is meestal ook maar beperkt tot A4-papier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *