Welke verschillende soorten zwart bestaan er?

Koel, diep en git zwart...

In dit artikel een uitleg over de soorten zwart die er bestaan. In de drukwerk wereld werken we met CMYK. Om de gewenste zwart te krijgen houden we ons vast aan specifieke kleurinstellingen. Door schade en schande wordt je wijs. Aan de hand van een voorval afgelopen herfst schrijf ik  nu en help je  wereld van zwart, zwarter dan zwart te ontdekken.

Zwarter dan zwart, hoe maak je dat?

Welkom in de wondere wereld die zwart ziet van de kleurverschillen…

Cyaan (C), Magenta (M) Geel (Y) en Zwart (K). De laatste letter lijkt wat onlogisch maar dat komt omdat de K nog niet door een andere kleur gebruikt werd. B (Blauw / Blue) had de letter al ingenomen. De kleuren kunnen afzonderlijk gebruikt worden maar door ze te combineren kunnen er talloze kleuren gemaakt worden. Ook zwart. Omdat kleuren over elkaar heen gedrukt worden kan men elk kleurprofiel opdelen in percentages van elke kleur.

Wat is het probleem met het afdrukken in zwart?

Daar kwam ik afgelopen najaar op een pijnlijke manier achter toen de zwart in een document op twee verschillende manieren was opgebouwd. Op mijn beeldscherm had ik het niet kunnen zien. Het gedrukte resultaat liet overal hetzelfde was. Je zou denken dat, als je aan zwart denkt, het een ‘eenvoudige’ kleur is zonder andere tinten

Never underestimate how wrong you can be
Dan Peña

Plat / Mat zwart

Je zit er naast als je zou denken dat zwart gewoon 100 (K) de ‘juiste’ zwart zou zijn. Het resultaat is zelfs een saai, vervaagde, doffe zwart die bekend staat als Flat Black. Wanneer je een rijkere en diepere kleur zwart wil dan zal je een mengsel moeten maken met cyaan, magenta en of geel toe te voegen aan het zwart.

Het zwart ook wel plain black of true black genoemd lijkt op je scherm heel zwart. Op papier zal deze een meer donkergrijze kleur krijgen. We zullen gemakshalve niet ingaan op het verschillende resultaat op verschillende soorten van papier.

Praktijkervaring met voetnoten

In de afgelopen jaren gebruikte ik het volledig zwart voor dunne lijnen en voetnoten. Waar de meeste ontwerpers geneigd zijn grijstinten te gebruiken voor voetnoten worden ze een stuk minder leesbaar. Sterker nog. Een tekst in volledig zwart is blijft scherper en beter leerbaar zelfs als de lettergrootte nog kleiner is.

Diep zwart

Diep zwart maak je door meerdere CMYK waarden toe te voegen. Menden dus. Door bijvoorbeeld van alle kleuren 50% toe te voegen en volledig zwart krijg je een echt diepe volle kleur. Nogmaals: gebruik voor dunnen lijnen enkel gewoon zwart omdat je bij gebruik van meer kleuren je een kleine ‘schaduw’ kan krijgen. Dit heb je vast wel eens gezien bij een krant. Als of de letters onder elkaar weglopen.

Registratie Zwart

Door alle kleuren en zwart volledig 100% te laten zijn kan drukwerk goed worden uitgelijnd. De ‘kleur’ wordt gebruikt voor registratiemarkeringen. Gebruik dit nooit in je eigen ontwerp. Je zal verschil krijgen in inktdikten op papier. Waar het ook voor gebruikt wordt is om bijvoorbeeld aan te geven aan de drukker waar bijvoorbeeld spot vernis of een folie als afwerking gebruikt zal worden.

Tegenwoordig gebuik ik het zelf om bijvoorbeeld een glanzend papier te voorzien van een dekwit. Dus alles wat niet hoeft te glimmen dek ik af en geef dat aan met een registratie zwart.

Andere soorten zwart

 • Koud Zwart
  Deze soort zwart maak je met extra cyaan (blauw).
  C 50%, M 0%, Y 0%, K 100%
 • Vormgever zwart
  Designer Black is gemaakt van een equivalent van 250%. Het is de meest gebruikte zwart die echt rijk en diep van kleur is.
  C 70%, M50%, Y 30% K 100%
 • Goud zwart
  Een zwart met geel gouden gloed. Deze kleur doet warm en aards aan. Er wordt naast zwart tussen de 20 en 80 procent geel gebruikt
  C 0%, M 0% Y 60%, K 100%
 • Warm zwart
  Een warm zwart met juist meer magenta. Naast zwart wordt tussen de 20 en 80 procent magenta gebruikt. Deze zwarting wordt vaak gebruikt voor prints op producten.
  C 0%, M 60%, Y 0%, K 100%

Conclusie

Als je de waarden van zwart niet aanpast zal enkel 100% K gebruikt worden. Dit is niet erg voor documenten met (veel) tekst. Voor een diepere zwart zijn er tal van mogelijkheden. Wanneer je in een huisstijl eenmaal kiest voor een specifieke zwart houdt je daar dan aan. Anders worden de verschillen in communicatie uitingen (te) groot.

Als laatste wil ik wijzen op full-color of zwart wit print. Wanneer je een vollere zwart wil ben je aangewezen te kiezen voor een full-color drukgang. Je zwart wordt immers opgebouwd uit meer dan enkel zwart.

Zwarter dan zwart, hoe maak je dat?
How organiseer je een workshop?

Hoe organiseer je een workshop?

De vraag die bij mij eigenlijk kwam te liggen was; hoe promoot je een workshop.In dit relaas een kort overzicht waar je rekening mee mag houden.

Op welk platform plaats ik mijn video’s?

Afgelopen ‘branding’ serie ging over user interfaces. Dit blog is eigenlijke de tweede in een serie over video. We zien steeds meer online content verschijnen. Een blog met de volgende items: Waar ben je nu zichtbaarder? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende platforms. Hoe onderscheidt jij je met video Als laatste is …

Op welk platform plaats ik mijn video’s? Lees verder »

User Interface Ingrediënten [4/4]

Als je niet kan kiezen vanwege details? Denk aan de grote lijnen = designtaal

Moodboard en moodswings [3/4]

Het vaststellen van hoe jij wil dat je bedrijf eruit gaat zien is niet makkelijk. Met een moodboard krijg je een overzicht van wat je wil uitstralen.

Grafische termen en definities [2/4]

Wat is het verschil tussen low-fidelity en high-fidelity? In dit artikel gaan we op zoek naar hoe je van een klantreis naar een ontwerp gaat.

UI, UX en Product Designer [1/4]

Wat is het verschil tussen UI en UX. Wat bedoelde de vormgever nu eigenlijk? Of heb ik de termen door elkaar gehaald?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *