Wat is het verschil tussen Illustrator en Photoshop?

Verschillende programma's met verschillende doelen

De twee grafische programma’s Photoshop en Illustrator komen uit de stal van Adobe. Ze lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar maar er zijn wel degelijk wezenlijke verschillen. In deze post zal ik hier verder op in gaan.

Phothsop en Illustrator vergelijken... is alsof je appels met peren vergelijkt

Wat is het verschil tussen een raster of vector afbeelding?

In photoshop werk je met raster afbeeldingen

Adobe Photoshop

Photoshop is zo ingeburgerd dat we het als werkwoord gebruiken. ‘Ow dan gaan we dat wel even photoshoppen’. Het is een van de meest gebruikte programma’s om bestaande afbeeldingen of foto’s te berwerken. Raster of Bitmapafbeeldingen worden gemaakt met Photoshop. Kenmerkend is dat afbeeldingen er soms gekarteld uitzien. De beekden bestaan uit afzonderlijk gekleurde vierkantjes. Deze vierkantjes worden pixels genoemd. Alles in Photoshop bestaat ui vierkantjes / Pixels. Wanneer je afbeeldingen gaat schalen kan de kwaliteit (snel) achteruit gaan.

Voor het websites en het vormgeven van socials is het een veelgrebruikt programma. Met de filters, effecten, maskers, opvullagen en andere gereedschappen kan je echt alle kanten op. Je hebt invloed op ieder vlakje van de foto.

Adobe Illustrator

Minder bekend maar zeker niet minder qua mogelijkheden. Grootste verschil is dat illustrator een op vectoren gebaseerd softwareprogramma is. Dit betekend dat er niet vierkantje voor vierkantje gekeken wordt naar welke kleur een afbeeldingstukje heeft meer naar een wiskundige formule. In illustrator bestaat alles uit lijnen. Iedere lijn loopt van A naar B. Via een formule wordt dan bepaald hoe de kromming van de lijn is, dikte, vulling etc. Deze beelden zijn allicht niet photo realistisch maar de gestileerde beelden zijn fantastisch te gebruiken op allerhande formaten zonder aan kwaliteit in te leveren. Het aanpassen van eerder gemaakte beelden is aan de andere kant wel complexer.

In illustrator gebruiken we vector afbeeldingen

Om beide programma’s goed te beheersen dien je veel vlieguren te maken. Mijn eerste kennismaking met photoshop (versie 5.5) en illustrator (versie 8) was in 1999. Ik kreeg illsutrator later onderde knie door dat ik minder werkte met vectoren. Daarnaast is het in begin vooral stoeien met de pen-tool en (on)mogelijke bézier-curves.

Andere Programma's

indesign is het beste te gebruiken bij brochures en boeken

Adobe heeft op een gegeven moment Macromedia gekocht. Hierdoor kregen ze de programmas als Flash (online animaties), Director (cd-roms) en Fireworks (vector en raster). Wanneer je sjablonen maakt voor posters / banieren of layouts maakt met meerdere pagina’s dan is Indesign een echte topper. Tegenwoordig is de aansluiting tussen de programma’s bijna naadloos. Je kan bestanden in de layout ‘hangen’ en later in het originele programma nog (weer) bewerken.

Conclusie

Hoewel mensen vaak een voorkeur hebben denk ik dat je alle programma’s samen hoort te gebruiken. Ze hebben echt een eigen kracht.

  1. Afbeeldingen bewerken = Photoshop (pixel)
  2. Logo’s, figuren en illustraties = Illustrator (vector)
  3. Layouts (van poster tot boek) = InDesign
Conclusie is dat ieder programma zijn kracht heeft gerelateerd aan doel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *