Wat is het verschil tussen CMYK en RGB?

Sprankelende kleuren?

cmyk-vs-rgb-diagram
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Afgelopen week vroeg een klant mij waarom de kleuren zo flets waren als ze uit de printer kwamen. Op het beeldscherm waren ze wel sprankelend. Hoe kan het dat er een groot verschil zit tussen wat je ziet op beeld en wat er gedrukt wordt?

  Ik vraag ook wel eens aan een klant of er een CMYK versie van het logo is. Dit zodat wanneer ik drukwerk vormgeef de kleuren niet (te ver) afwijken van het origineel. Je kan altijd converteren maar je krijgt mogelijk niet het gewenste resultaat.

  cmyk kleurenwaaier

  Subtractief

  CMYK wordt in de grafische sector ook wel Full-Color (FC) genoemd. Bij het drukproces wordt elke inktkleur met een bepaald patroon en overlap gebruikt om een kleurenspectrum te maken. Hoe meer kleur je laat overlappen des te donkerder de kleur wordt. Dit is subtractieve kleurmenging.[1] Onze ogen vertalen die diverse kleuren tot woorden of een afbeelding.

  Let op: Wat jij op je beeldscherm ziet is niet te benaderen met vierkleurendruk.

  [1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurmenging

  Additief

  RGB is een additief kleurenspectrum. Elk beeld dat op een monitor of digitaal scherm wordt weergegeven wordt gemaakt door de rood, groen en blauw licht. Hier gebeurd het omgekeerde. Hoe mee je laat overlappen des te lichter de kleur/afbeelding wordt. En (digitale) foto (licht gevoelig van origine) wordt daarom ook in RGB opgeslagen.

  Het RGB-kleurenspectrum is groter dan dat van CMYK

  De stelregel is dat je CMYK gebruikt voor afdrukken en RGB voor beeldschermen. Weet wel dat je met licht meer kleuren kan maken dan met de vier drukwerkleuren.

  rgb kleuren

  Als ik voor een klant bezig ga met de branding zorg ik altijd voor een kleurenoverzicht voor beeldscherm en drukwerk. We besteden veel aandacht aan het converteren van afbeeldingen van rgb naar cmyk. Om je een idee te geven wat er bij standaard omzetting kan gebeuren:

  Groot verschil tussen scherm en drukkleuren
  Groot verschil tussen scherm en drukkleuren

  Omzetten en afdrukken

  Voorheen was het nodig dat afbeeldingen die gebruikt werden in een layout programma als Quark Xpress of Indesign dat deze al waren omgezet. Het is tegenwoordig mogelijk om tijdens de export van het grafische layoutprogramma naar pdf de kleuren om te zetten. Let er wel op dat als jij specifieke kleuren wil hebben die in jouw huisstijlhandboek staan je dient te controleren of deze goed worden omgezet.

  Let op dat je bij ‘goedkope’ drukkers niet altijd de kleuren krijgt die je verwacht. Zo kan eenzelfde folder in herdruk er ineens anders uitzien. Goedkoop drukwerk wordt amper gecontroleerd om kleurechtheid. Wees je hiervan bewust. Sta achter je bedrijf, je merk en kies voor een goede drukker.

  Conclusie

  Even een samenvatting:

  1. Op je beeldscherm kan jij meer kleuren zien.
  2. Houdt rekening bij je huisstijl met kleurenspectrum van CMYK.
  3. Exporteren kan in een later stadium dan voorheen.

  Wil jij kwalitatief drukwerk of wil jij duidelijker vastleggen waar jou huisstijl aan hoort te voldoen?

  Neem dan contact met me op.
  Bel 0683987974 of vul het contact formulier in.

  conclusie rgb en cmyk

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *