UI, UX en Product Designer [1/4]

Wat bedoelde de vormgever nou eigenlijk?

Het kan zijn dat je in gesprek bent met een vormgever. Je wil een nieuw logo of een andere website. De afkortingen vliegen je om de oren. Allicht ben je bezig met een project waar ineens door miscommunicatie zand in de motor loopt. Jij hebt termen gebruikt die blijkbaar een andere definitie hadden of waarvan de vormgever dacht dat je exact wist waar je het over hebt.

In het verleden is mij dat wel eens overkomen als het gaat om het formaat van een poster. Het formaat werd genoemd en toen het gedrukt en wel op het bureau lag was ineens de poster te klein.

Het is altijd verstandig om te verifiëren of we elkaar begrijpen

Dat was de reden om een e-book te maken over papierformaten.

Maar goed het komt ook voor dat termen als UX, UI en Product ontwerper voorbij komen in het vormgevingsproces. Wat wordt er eigenlijk bedoelt?

UI

User Interface – het maken van de vormgeving. Welk lettertype er gebruikt wordt, de kleuren, iconen en andere grafische elementen. Het visuele gedeelte.

UX

Alle vormgeving en meer. Afstemmen op de gebruikers en het testen van de UI.

Product designer

Een rol die je bij grotere bedrijven ziet. Een manager zie het gehele proces overziet. Je kan wel testen en meedenken over de vormgeving maar je werkt ook samen met de klant, de bouwers en mogelijk zelfs de gebruikers. Een product ontwerper loopt de diverse groepen bij langs, houdt de planning, budget in de gaten etc.

De projecten

Het is belangrijk om, als de termen voorbij komen of je wil ze gebruiken, dat je weet wat het verschil is. Vaak zie je namelijk projecten waar de termen bij elkaar worden geschoven. We zoeken een grafisch ontwerper, web designer, ux-ontwerper, videoeditor, product ontwerper…Een schaap met vijf poten allicht. Maar het managen (product designer) van het project is natuurlijk iets heel anders dan iets ontwerpen.

De vraag achter de vraag…

Het is belangrijk om specifiek te zijn in wat je wil. Ik ben gewend om altijd de vraag achter de vraag te stellen. Heel vaak wordt een offerte aanvraag te summier geformuleerd. Ik zal altijd even overleggen om te zien wat het project in houdt. Mocht je nog niet weten wat je wil – dan kunnen we altijd een kop koffie drinken.

Een project begint met koffie

Zoek jij iemand die je helpt bij je branding? Neem dan contact met me op. We kijken dan naar wat jij wil en wat je (mogelijk) nodig hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *