Op welk platform plaats ik mijn video’s?

Afgelopen 'branding' serie ging over user interfaces. Dit blog is eigenlijke de tweede in een serie over video. We zien steeds meer online content verschijnen. Een blog met de volgende items:

  • Waar ben je nu zichtbaarder?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende platforms.
  • Hoe onderscheidt jij je met video
  • Als laatste is video de juiste vorm?
waar moet ik mijn videos plaatsen

Zoekmachines en video

Het is ingewikkeld voor zoekmachines om video en de content er in te doorgronden. Vandaar dat we worden verzocht om kernwoorden en een beschrijving toe te voegen. Als we een video op onze website plaatsen kan je als het ware een transcript schrijven van wat er in de film te zien is.

Goed de uitgebreide beschrijving helpt voor het indexeren van video’s maar er zijn twee vragen die dan belangrijk zijn. Gaat het om betaalde of onbetaalde content? En hoeveel invloed wil je hebben op wat er getoond wordt aan het einde van de video.

Voordelen van een transcript

De zoekmachine zal de tekst interpreteren en gebruiken om de pagina op te nemen in haar database. De tekst geeft ook de bezoeker gelegenheid om door te tekst te scannen of er specifieke antwoorden worden gegeven waar hij/zij naar op zoek is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om hoofdstukken aan te geven in de video’s op youtube en Vimeo. Deze tekst kan je zowel op je website zetten als bij de beschrijving van je video.

Betaalde content

Betaalde content wil je niet laten zwerven op een vrij toegankelijk platform. Daarom zou ik in dat geval adviseren om Vimeo te gebruiken. Je kan de video verbergen voor anderen en je hebt ook nog invloed op wat er na het einde van de video gebeurd. Wil je een call-to-action, een volgende video of een speciale afbeelding; dat is allemaal mogelijk met Vimeo.

Gratis content

Voorheen kon je in Youtube ook bepalen of er wel of geen volgende video getoond zou worden. Die optie is er sinds 2018 niet meer. Welke video er aangeboden wordt heb je niet veel invloed op. Het kan in lijn zijn met het kijkgedrag van je bezoeker maar het kan ook onderwerp gerelateerd zijn. Dit kan er voor zorgen dat na jouw video er een getoond wordt van de concurentie. Videos’op youtube zijn goed te zien en te delen. Voor gratis content is dit zeker een optie.

Waar wil jij je publiek hebben?

De vraag is natuurlijk. Mooi dat je video gevonden wordt. Wat gebeurd er daarna? Als je wil dat mensen je video zien op je site kan jij natuurlijk je sociale media kanalen inzetten om ze daar naartoe te verwijzen. Als mensen je video via een platform bekijken is er de kans dat andere video’s die de aandacht afleiden. Je kan op je eigen site een video afleidingsvrij aanbieden. Met het maken van accounts kan je de pagina waar je de video plaatst voorzien van extra content.

Stijl

Bedenk een format wanneer je met video begint. De opbouw van je (video) verhaal. Dit wordt een herkenbaar onderdeel van je uitingen. Hallo, leuk dat je kijkt (De formatie vlog), Yoow whatsup (Bjorn nyland). Een zelfde soort begin van iedere video. (leader, bumpers, outro). Aan het einde van de je video volgt ook weer een oproep, een dankwoord en mogelijk een teaser / verwijzing.

Naast je verhaal verdient de video zelf ook nog qua vormgeving eigen stijl. Denk aan de titels en lower thirds en andere accenten die je video nog meer je bedrijf uitstralen.

Meer mogelijkheden

Buiten het plaatsen van de video’s op bijvoorbeeld youtube of vimeo kan je er ook voor kiezen om een webinar te geven. In een webinar is meer interactie mogelijk. Je kan het webinar gratis of tegen betaling aanbieden. De webinar is natuurlijk ook op te nemen waardoor je deze later nogmaals al dan niet betaald kan aanbieden.

Dit was zogezegd deel 2. Wil je meer weten over video, de mogelijkheden?

Deel 1 is terug te lezen op:  https://vanbrent.nl/branding/wat-is-het-verschil-in-video-resoluties/

Hou mijn site in de gaten want er komen leuke dingen aan op dit gebied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *