Hoe groot wordt mijn poster?

Blog over papierformaten

We praten vaak over drukwerk. Hoe groot het er werkelijk uit komt te zien is soms maar moeilijk in te schatten op een beeldscherm. Als het uit de printer komt ziet het er ‘anders’ uit. Ja dat kan aan de kleuren liggen. Maar je printer is natuurlijk ook maar beperkt tot A4 of in sommige gevallen A3.

voorbeeld van een a4 flyer / poster
Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  Poster op foamboard

  Verwachting en werkelijkheid

  Enige tijd geleden sprak met iemand die wilde graag een A3 poster. Toen de poster uiteindelijk gedrukt en wel voor zijn neus lag verbaasde hij zich over hoe klein het eigenlijk was. Doordat hij zelf het a3-formaat noemde ging ik er van uit dat hij wist hoe groot (twee a4-tjes naast elkaar) de poster zou worden.

  Meten is weten

  Vandaar hier een overzicht van de bekende papier formaten. Even voor de duidelijkheid:

  • Hoe groter het getal hoe kleiner het formaat.
  • Per stap is de hoogte van het kleinere formaat is de breedte van het grotere formaat

  Maattabel

  A0 841 x 1189 mm Zestien A4-tjes
  A1 594 x 841 mm Acht A4-tjes
  A2 420 x 594 mm Vier A4-tjes
  A3 297 x 420 mm Twee staande A4-tjes naast elkaar
  A4 210 x 297 mm  
  A5 148 x 210 mm Een dubbelgevouwen a4
  A6 105 x 147 mm 1/4 A4
  A7 74 x 105 mm 1/8 A4
  Visitekaartje 85 x 55 mm
  ABRI 1185 x 1750 mm Bushokje

  Tekst lijkt kleiner bij eigen print?

  Hee! mijn tekst lijkt ineens kleiner bij de drukproef...

  Het wil nog wel eens gebeuren dat een proefdruk wordt aangeleverd met snijlijnen. De snijlijnen zijn er als hulp voor de drukker. Als je deze print met je eigen printer zal hij deze ook printen. De hele pagina wordt geschaald zodat alles geprint wordt. Je krijgt dan ook een verschil met de versie die geen snijlijnen heeft. De tekst wordt in werkelijkheid straks echt niet kleiner.

  poster voorbeeld a4

  Foto's tot aan de rand

  Bij een poster wordt vaak gebruik gemaakt van kleurvlakken en afbeeldingen die tot de rand doorlopen. Je hebt vast vroeger wel eens een foto proberen uit te knippen uit een tijdschrift. Daarbij zag je dan nog een beetje papier of knipte je een beetje in de foto. Wanneer we willen dat een foto als het ware tot de rand van het papier doorloopt drukken we een groter oppervlak dan het uiteindelijke werk. Dit noemen we een aflopende afbeelding. We drukken met bleed. Een snijlijn toont de drukker tot waar het eindwerk loopt.

  Veilige marge

  Anders dan de ruimte die we mee drukken voor aflopend werk dien je altijd rekening te houden met een foutmarge bij het snijden. Het zou zonde zijn als je tekst ook wordt afgesneden. Vandaar dat we altijd een marge houden tot waar de tekst begint.

  Recentelijk maakte ik een kunstwerk. Ik had rekening gehouden met plaatsing van de tekst en het beeld. Op mijn beeldscherm zag het er in balans uit. Ik had alleen geen rekening gehouden met de lijst waar ik het in zou plaatsen. Hierdoor werd er als het ware nog meer ruimte af gesnoept. Waar ga jij je werk voor gebruiken? Bedenk dat je met een kliklijst bijvoorbeeld nog meer ‘veilige’ marge mag gebruiken.

  respect to the man - voorbeeld werk met marge
  hou rekening met je marge bij een ingelijste poster

  Conclusie

  Bekijk waar jij je poster wil gebruiken. Leg a4tjes naast elkaar om te zien hoe groot het kan of mag worden. Bedenk dat hoe groot en duidelijk iets op je beeldscherm is dat heel anders kan ogen als het eenmaal aan de muur hangt. Als laatste wil ik benadrukken dat een poster enkel kort de vragen wie, wat, waar en wanneer beantwoord. Lappen tekst hoor je niet te vinden op een poster.

  Papier Formaten

  Nu nog meer papier formaten.

  Iedereen weet wel dat er A4 in een printer gaat. Als het om posterformaten gaat is het wat moeilijker in te schatten hoe groot je poster uiteindelijk wordt.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *